Μεταστατικός καρκίνος του μαστού: Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε

Μεταστατικός καρκίνος του μαστού: Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε

Ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού αναφέρεται στον καρκίνο του μαστού που έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.

Επίσης γνωστός καρκίνος του μαστού δευτερογενούς ή καθυστερημένου σταδίου, ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού μπορεί να αναπτυχθεί όταν η αρχική θεραπεία του καρκίνου δεν ήταν αποτελεσματική.

Ο καρκίνος του μαστού μπορεί επίσης να γίνει μεταστατικός εάν είχε ήδη προχωρήσει από τη στιγμή που ένα άτομο έλαβε διάγνωση, για παράδειγμα, επειδή ο καρκίνος ήταν επιθετικός ή δεν προκάλεσε αξιοσημείωτα συμπτώματα.

Ο καρκίνος εξαπλώνεται όταν τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται και προχωρούν πέρα από την αρχική τους θέση. Αρχίζουν να επηρεάζουν τους λεμφικούς αδένες, την κυκλοφορία του αίματος και τα διάφορα όργανα. Οι αλλαγές συνήθως αρχίζουν στους πνεύμονες, τον εγκέφαλο, το ήπαρ και τα οστά.

Η διάγνωση του μεταστατικού καρκίνου του μαστού είναι πιθανό να προκαλέσει άγχος και άγχος. Ωστόσο, με την κατάλληλη φροντίδα, πολλοί άνθρωποι με αυτή την κατάσταση είναι σε θέση να διατηρήσουν μια καλή ποιότητα ζωής.

Όταν ο καρκίνος του μαστού έχει εξαπλωθεί πέρα από την περιοχή του σώματος όπου προέρχεται, το 27% των ανθρώπων ζουν συνήθως για τουλάχιστον 5 χρόνια, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου.

συμπτώματα

Τα συμπτώματα του μεταστατικού καρκίνου του μαστού εξαρτώνται από τα όργανα που ο καρκίνος έχει αρχίσει να επηρεάζει. Συχνά εξαπλώνεται στον εγκέφαλο, τα οστά, τους πνεύμονες ή το ήπαρ.

Brain

Ανάλογα με την πληγείσα περιοχή του εγκεφάλου, ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού μπορεί να προκαλέσει:

  • Αλλαγές στη συμπεριφορά
  • διαταραγμένη όραση
  • εμετό
  • Ναυάζη
  • επιληπτικές κρίσεις

οστά

Εάν ο καρκίνος εξαπλώνεται στο Τα οστά, μπορεί να προκαλέσει:

  • αυξημένη πιθανότητα καταγμάτων
  • Ο σοβαρός πόνος

πνεύμονες

Εάν ο καρκίνος εξαπλώνεται στους πνεύμονες, συχνά δεν δείχνει συμπτώματα, αλλά μπορεί να προκαλέσει:

  • Διακύμανση της αναπνοής
  • Πόνος στο στήθος
  • βήχας αίματος

Το συκώτι, μπορεί να προκαλέσει:

  • κιτρίνισμα του δέρματος
  • απώλεια όρεξης
  • itchy skin ή ένα εξάνθημα
  • εμετός και ναυτία
  • Πόνος
  • Αιμορραγία

Άλλα συμπτώματα

Άλλα γενικά συμπτώματα μεταστατικού καρκίνου του μαστού μπορούν να περιλαμβάνουν: < /p>

  • απώλεια όρεξης
  • απώλεια βάρους

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να προκύψουν από την κατάσταση, από την κατάθλιψη που σχετίζεται με την κατάσταση ή ως AS παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής.

Μαθαίνοντας να αναγνωρίσουμε αυτά τα συμπτώματα και να πάρει μια διάγνωση νωρίς μπορεί να εξασφαλίσει ότι ένα άτομο λαμβάνει τη σωστή θεραπεία αμέσως. Αυτό μπορεί να βελτιώσει τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου.

θεραπεία

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης του μεταστατικού καρκίνου του μαστού. Οι επιλογές εξαρτώνται από τον τύπο του καρκίνου του μαστού, συμπεριλαμβανομένου του εάν οι ορμονικοί παράγοντες παίζουν κάποιο ρόλο.

Ορισμένες θεραπείες, όπως η χημειοθεραπεία, μπορούν να σταματήσουν περαιτέρω τον καρκίνο να εξαπλωθεί περαιτέρω. Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν παρηγορητική φροντίδα, η οποία στοχεύει να βοηθήσει ένα άτομο να αισθάνεται πιο άνετα και να βελτιώσει με άλλο τρόπο την ποιότητα ζωής.

Οι θεραπείες που στοχεύουν να σταματήσουν ή να επιβραδύνουν την εξέλιξη του καρκίνου περιλαμβάνουν:

Ορμόνη θεραπεία: Αυτό μπορεί να βοηθήσει εάν ο καρκίνος του μαστού περιλαμβάνει ορισμένα ορμονικά χαρακτηριστικά.

Στόχευση θεραπείας: Αυτό μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι αλλαγές σε συγκεκριμένα γονίδια, όπως το BRCA1 ή το BRCA2, επηρεάζουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Χημειοθεραπεία: Αυτό στοχεύει να σκοτώσει καρκινικά κύτταρα σε όλο το σώμα.

Ακτινοθεραπεία: Αυτό μπορεί να μειώσει το μέγεθος των όγκων και να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Χειρουργική: Αυτή δεν είναι συνήθως μια επιλογή για τον μεταστατικό καρκίνο του μαστού, αλλά μπορεί να είναι κατάλληλο σε ορισμένες περιπτώσεις.

Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν:

  • Θεραπεία ενίσχυσης των οστών, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των οστών των οστών
  • Για να βοηθήσουμε με άλλες επιπτώσεις του καρκίνου, όπως το άγχος και η κατάθλιψη

Όλες αυτές οι θεραπείες μπορούν να έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως η ναυτία και η κόπωση.

Ένας γιατρός μπορεί συχνά να προτείνει τρόπους για να περιορίσει τον αντίκτυπο των συμπτωμάτων και τις παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής. Όποιος αντιμετωπίζει σοβαρή δυσφορία ή ανησυχίες πρέπει να μιλήσει με γιατρό.

Εάν ένα άτομο έχει πρωτογενή καρκίνο, ο οποίος αναφέρεται στον καρκίνο που δεν έχει εξαπλωθεί, θα σταματήσουν τη θεραπεία όταν τα καρκινικά κύτταρα έχουν φύγει. Όταν ο καρκίνος είναι μεταστατικός, ωστόσο, η θεραπεία θα συνεχιστεί.

Ωστόσο, σε κάποιο σημείο, ένα άτομο μπορεί να αποφασίσει να σταματήσει τη θεραπεία ή να έχει μόνο παρηγορητική φροντίδα, η οποία επικεντρώνεται στη βελτίωση των επιπέδων άνεσης. Ένα άτομο κάνει αυτή την απόφαση μετά από να μιλήσει με το γιατρό του, την οικογένειά του και άλλους αγαπημένους.

Η θεραπεία με πρωτόνια είναι μια αναδυόμενη θεραπεία για τον καρκίνο. Μάθετε περισσότερα εδώ.

Παρηγορητική φροντίδα

Όταν δεν είναι πλέον δυνατό να σταματήσει ο καρκίνος από την εξάπλωση, οι γιατροί προσφέρουν θεραπεία που βοηθά ένα άτομο να συνεχίσει τη ζωή του σε σχετική άνεση.

Η παρηγορητική φροντίδα περιλαμβάνει:

  • φάρμακα για τη μείωση του πόνου και της δυσφορίας
  • Φυσική θεραπεία
  • θεραπεία για κάθε άγχος ή κατάθλιψη
  • Συμβουλευτική για να βοηθήσετε με προσωπικές, κοινωνικές και πνευματικές ανησυχίες

Πολλοί άνθρωποι επωφελούνται από ένα συνδυασμό αυτών των μορφών φροντίδας.

Επιπλέον, οι συμπληρωματικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν, συμπεριλαμβανομένων:

Ένα άτομο μπορεί να απαιτεί φροντίδα νοσοκομείων, είτε σε ειδική εγκατάσταση είτε στο σπίτι. Η φροντίδα του Hospice στοχεύει να βοηθήσει το άτομο να ζήσει όσο το δυνατόν πιο άνετα.

Τι βιώνει ένα άτομο κατά τη διάρκεια του καρκίνου του μαστού τελικού σταδίου; Μάθετε περισσότερα εδώ.

Συμβουλές για τη ζωή με μεταστατικό καρκίνο

Η διαβίωση με καρκίνο προχωρημένου σταδίου μπορεί να είναι δύσκολη για το άτομο, την οικογένειά του και τους φίλους του. Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου συνιστά τις ακόλουθες στρατηγικές για την αντιμετώπιση:

  • Μάθετε όσο μπορείτε για την κατάσταση και τι να περιμένετε.
  • Καταλάβετε ότι δεν είναι δυνατόν να ελέγξετε κάθε πτυχή του καρκίνου.
  • Μάθετε τρόπους για να αφήσετε τα συναισθήματα και τους φόβους, για παράδειγμα, μιλώντας γι ‘αυτούς.
  • Κάντε χρόνο για σημαντικά πράγματα, όπως ο χρόνος που ξοδεύετε με τους αγαπημένους σας.
  • τρώτε υγιεινά και ασκείτε όταν μπορείτε.
  • Βρείτε τρόπους για να χαλαρώσετε και να κάνετε πράγματα που φέρνουν ευχαρίστηση.
  • Συμμετοχή σε ομάδες υποστήριξης όσο το δυνατόν περισσότερο.

Παρακολούθηση

Παρακολούθηση ή φροντίδα παρακολούθησης, είναι εξαιρετικά σημαντική. Επιτρέπει σε έναν γιατρό να ελέγξει εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί περαιτέρω. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διαχείριση των παρενεργειών και στην αξιολόγηση της συνολικής υγείας.

Ο γιατρός θα ρωτήσει για τα συμπτώματα και τη γενική ευημερία. Μπορούν να εκτελέσουν μια φυσική εξέταση και πιθανότατα θα ελέγξουν τα μέτρα της συνολικής υγείας του ατόμου.

Ο γιατρός μπορεί να συστήσει περαιτέρω σαρώσεις και εξετάσεις αίματος. Ανάλογα με τα αποτελέσματα, μπορούν να προσαρμόσουν το σχέδιο θεραπείας.

Ένα άτομο πρέπει να ενημερώσει αμέσως το γιατρό του για τυχόν νέα προβλήματα υγείας.

Outlook

Η προοπτική εξαρτάται από τον τύπο του καρκίνου του μαστού, την έκταση της εξάπλωσης και τον τρόπο με τον οποίο ο καρκίνος επηρεάζει αυτές τις περιοχές.

Με βάση τα προηγούμενα στατιστικά στοιχεία, το μέσο προσδόκιμο ζωής για ένα άτομο με μεταστατικό καρκίνο του μαστού είναι 18-24 μήνες. Ωστόσο, αυτό μπορεί να ποικίλει ευρέως. Επιπλέον, τα προηγούμενα στατιστικά στοιχεία δεν αντικατοπτρίζουν πιο πρόσφατες εξελίξεις στη θεραπεία.

Όπως σημειώνει η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, περισσότερα από 1 στους 4 άτομα με αυτή τη διάγνωση θα ζήσουν άλλα 5 χρόνια ή περισσότερο.

Πολλά άτομα με μεταστατικό καρκίνο του μαστού ζουν μακράς και παραγωγική ζωή και η θεραπεία μπορεί συχνά να ελέγχει τον καρκίνο.

Τα ποσοστά επιβίωσης ποικίλλουν, ανάλογα με το άτομο. Μιλήστε στο γιατρό για να κατανοήσετε καλύτερα τις συγκεκριμένες συνθήκες.

q:

Είναι ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού το ίδιο με τον καρκίνο του μαστού τελικού σταδίου;

a:

Ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού σημαίνει ότι ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλα όργανα του σώματος. Ορισμένες γυναίκες ζουν με μεταστατικό καρκίνο του μαστού για πολλά χρόνια.

Ωστόσο, όταν μια γυναίκα φτάνει σε ένα σημείο στο οποίο οι θεραπείες έχουν σταματήσει να εργάζονται για τον έλεγχο της ανάπτυξης του καρκίνου, αυτό σηματοδοτεί τον καρκίνο του μαστού τελικού σταδίου. Ο στόχος της θεραπείας στη συνέχεια μετατοπίζεται από τον έλεγχο ή τη διακοπή του καρκίνου στην φροντίδα άνεσης (ή την παρηγορητική φροντίδα) για την ανακούφιση των συμπτωμάτων που προκαλούνται από προχωρημένο καρκίνο.

Οι απαντήσεις αντιπροσωπεύουν τις απόψεις των ιατρικών εμπειρογνωμόνων μας. Όλο το περιεχόμενο είναι αυστηρά ενημερωτικό και δεν πρέπει να θεωρείται ιατρική συμβουλή.

  • Καρκίνος του μαστού
  • Καρκίνος/Ογκολογία
  • Γυναικεία υγεία/γυναικολογία
Here are the best bitcoin casinos!